Att ta med sig katten till veterinären

Hur känner du för att åka till klinik med din katt? Om du känner att du drar dig för att åka till veterinären för att katten är så stressad och vill ha tips som kommer att underlätta för dig så fortsätt läsa! För det finns massor du kan göra för att minska stressen för din katt. Här får du några av våra tips, mycket mer hittar du i vår självstudiekurs online, djurägarutbildning nivå 1, där du blir proffs på att förstå din katt och på att kunna hjälpa den. 

Första steget för att kunna åka iväg är att kunna få med sig katten och det allra bästa är att låta katten åka i en kattbur. Det är dock inte självklart att katten kommer att uppskatta att bli instängd i en bur (var det en överraskning?) så se till att ha buren framme hemma annars också och öva katten på att gå in i den och på att hitta mat eller leksaker där inne och kunna trivas med att ligga i buren. Var kan du ställa buren hemma för att katten ska tycka att det är en bra viloplats?

Vänlig Vårds film på hur du kan träna katten att gå in i buren hittar du här:

Nästa steg är att hitta en bra plats i väntrummet.

Ingen katt uppskattar att sitta och titta på en hund eller att en hund går fram till buren och nosar på gallret in till katten. Nej, fråga om det finns ett väntrum för bara katter, sätt upp katten på en katt-hylla eller stol och lägg över en filt hemifrån som gärna får vara sprayad med lugnande feromoner (doftämnen). 

Det underlättar väldigt om katten kan äta godis på kliniken och är van att göra det medan någon rör vid den. Testa vilket godis som är kattens favorit hemma och ta med lite olika varianter – både något på tub som katten kan slicka i sig och något som smular eller är i små bitar kan vara praktiskt. 

När ni sedan kommer hem från kliniken så kan din katt behöva introduceras till sina kattkompisar lite långsamt igen. Katter lever i en doftvärld och en katt som varit på klinik luktar annorlunda och kanske skrämmande när den kommer hem. Katten som kommer hem kan också vara stressad eller kanske inte mår bra och kan behöva lite tid att återhämta sig själv innan den träffar kompisarna. Läs av din katt och se vad den behöver. Ta det försiktigt när du introducerar katterna till varandra igen och använd gärna en bomullstuss och stryk längs kinderna och sidorna på katterna, för att hjälpa dem att föra över dofter och underlätta igenkänningen. 

Om du väljer en klinik med personal som är utbildad i Vänlig Vård eller någon liknande utbildning, så betyder det att personalen har lärt sig tolka kattens kroppsspråk och mimik och vet vad katten behöver för att kunna känna sig så trygg som möjligt under veterinärbesöket. Det är en bra förutsättning för att lyckas med både det första och framtida veterinärbesök. 

HÄR HITTAR DU UTBILDAD PERSONAL

Och kom ihåg, om din katt blir stressad av veterinärbesök så finns det idag flera bra ångestdämpande läkemedel till katt som du kan ge hemma innan besöket – prata med din veterinär om du behöver hjälp! 

Vill du bli proffs på att göra livet lättare för din katt under veterinärbesök så finns vår djurägarutbilding som är gjord till dig och din katt, där lär du dig massor om katter som du kan ha nytta av även i andra sammanhang. 

TILL DJURÄGARUTBILDNINGEN!

Liknande artiklar

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *