Är din hund eller katt rädd hos veterinären?
Är djur automatiskt rädda eller stressade hos veterinären?
Svaret är såklart NEJ!
Det finns många olika moment i ett veterinärbesök som kan orsaka stress och rädsla, men de flesta valpar eller kattungar som kommer till kliniken allra första gången visar nyfikna och undersökande beteenden när de hamnar på denna nya plats. De tecken på rädsla som vi ser när de blir äldre beror alltså på att de lärt sig att det händer skrämmande saker på kliniken och att de minns detta vid nästa besök. För många djur blir också veterinärbesöken svårare och svårare med tiden, eftersom de med åren fyller på med erfarenheter som ökar rädslan.
Det finns massor som du som djurägare och klinikpersonal kan göra för att påverka djurens upplevelse av veterinärvård – många av de strategierna finns samlade i våra utbildningar: Vänlig Vård steg 1 för klinikpersonal samt Vänlig Vårds djurägarutbildning nivå 1. Det bästa är såklart alltid att jobba för att förebygga att rädslan uppstår men det går att träna med djur som blivit rädda för att få dem trygga igen.
Varför vill vi ha trygga och orädda djur på kliniken då?
Det är så mycket enklare att undersöka en hund eller katt som är trygg och inte försöker fly, försvara sig eller blir hyperaktiv eller ett djur som blir helt platt och inte visar några reaktioner alls vid undersökningen. Det blir lättare att ställa en korrekt diagnos och att göra de undersökningar och provtagningar som behövs om djuret klarar av att samarbeta under besöket.
Hur ser du då att ett djur är stressat och upplever oro, rädsla eller ångest på kliniken och hur ser ett lugnt och tryggt djur ut? Vi tänkte dela med oss av lite jämförande bilder här. Om du är djurägare och har ett djur som visar de här tecknen på stress så är det en god idé att prata med din klinik om hur ni kan göra för att göra veterinärbesöket mindre skrämmande för ditt djur, det finns hjälp att få!
Svar